Українська
26 лютого докторантка Інституту літератури канд. філол.
З великою приємністю повідомляємо, що Альманах «Вічність
Щорічні заходи ЦДЛФ — приклад сталого розвитку традиційних
15 січня 2024 року стартував проєкт «Сценічна шекспіріана:
Колектив Інституту щиро радіє успіху наших колег, що за
  • Колоквіум про Голодомор у літературі у Франції
    Колоквіум про
    26 лютого
  • Лекція Тамари Гундорової
    Лекція Тамари
    6 березня провідний
  • Урочиста академія з нагоди 100-річчя від Дня народження професорки Нонни Копистянської
    Урочиста
    Кафедра світової
  • Лекція Тамари Гундорової
    Лекція Тамари
    Дорогі друзі,
  • Презентація альманаху «Вічність трива цей день. Художні хроніки війни»
    Презентація
    З великою
  • Міжнародна конференція «Теоретичні аспекти дослідження літератури фентезі»
    Міжнародна
    Щорічні заходи ЦДЛФ
  • Інтерв'ю з Тамарою Гундоровою:
    Інтерв'ю з
    Пропонуємо Вашій
  • Сценічна шекспіріана: майстер-класи з театральної критики
    Сценічна
    15 січня 2024 року
  • Наші співробітники у другому турі Шевченківської премії
    Наші
    Колектив Інституту
  • Стаття Миколи Сулими
    Стаття Миколи
    Вийшла друком
 

Наші видання

kuznietsov.jpg

Вітаємо Ростислава Радишевського!

Колектив Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України сердечно вітає доктора філологічних наук, професора, академіка НАН України, заслуженого працівника освітиРостислава Петровича Радишевського  із Днем народження, із 75-літтям.

Починаючи з 1979 року і до сьогодні, життя Ювіляра тісно пов’язане з Інститутом літератури: Ростислав Петрович пройшов науковий шлях від співробітника відділу давньої української літератури до головного наукового співробітника відділу зарубіжної україністики. 26 травня 2021 року він отримав високе звання академіка НАНУ.

Його ім’я завжди асоціюється із висловом “людина епохи Відродження”, адже ідеться про особистість багатогранну, наділену різними талантами. Ростислав Петрович - знаний у вітчизняній та світовій філології як полоніст, медієвіст, компаративіст та історик української літератури, автор понад 400 публікацій (із них 15 монографій), упорядник і видавець художніх текстів та літературознавчих наукових праць. Під його керівництвом було захищено 10 докторських та 33 кандидатські дисертації.

Учений зробив великий внесок у розвиток та зміцнення українсько-польських культурних взаємин. Перше міжнародне визнання (диплом другого ступеня) до нього прийшло іще в далекому 1976 році за доповідь “Lesia Ukrainka a literaturа Młodej Polski”, виголошену на міжнародній студентській науковій конференції в Кракові (1976).

За багатолітню науково-освітню та громадсько-культурну діяльність він отримав чимало нагород і відзнак: відзнаку Республіки Польща “За заслуги перед польською культурою” (1999), медаль “Міцкевич і Пушкін” (2002), Почесну грамоту Міністерства освіти і науки України (2005), премію Якова Гальчевського (2007) Кавалерський Хрест Ордена Заслуги Республіки Польща (2012) ін.

Ростислав Петрович - людина великої життєвої енергії, невпинної творчої наснаги, про що свідчить пісенна творчість науковця, адже його знають не лише як ученого, а й відомого поета-пісняра (зб. “Ритми серця”, “Мелодії серця. Копа пісень”, “Пісня маминого серця. Пісенник”, CD “Серпнева рапсодія” та ін.), чиї вірші покладені на музику багатьма композиторами.

Серце кожного українця-патріота, зболене війною, із вдячністю відповідає на слова пісні Ростислава Петровича, написаної в перші дні підступного рашистського нападу: 

Ми не кликали вас нас від нас рятувать,

Дух козацький не згас, аби відсіч давать,

Нас не треба звільнять, бо ми вільний народ!

Вам - у пеклі згорять! Нам - поможе Господь!

Вітаючи високоповажного Ювіляра, колеги бажають йому довгих років життя у здоров’ї, радості, творчій активності під мирним українським небом. Шанувальники пісенної творчості чекають від Ростислава Петровича нових пісень, присвячених найжаданішій події для кожного українця - нашій Перемозі.

Від імені колективу Інституту Світлана Лущій

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ

НОВИНИ